13/07/2023

GROOTSTE BOUW & VASTGOED EVENT VAN BRABANT!

De besturen van Bouwsociëteit Zuidoost-Brabant, Brabants Goed, Brabantse Vastgoed Sociëteit en Jong Onroerend Goed Brabant organiseerde 13 juli een gezamenlijke bijeenkomst.

Als locatie kozen zij dit jaar voor de Spoorzone in Tilburg. Tilburg bouwt zijn stationsgebied om tot een moderne stadswijk. De oude spoorcultuur is daarbij smaakmaker én aanjager voor de herontwikkeling. Het complex van monumentale gebouwen, dat bijna dertien hectare omvat, werd vanaf 1867 gebouwd om treinstellen en locomotieven te onderhouden en repareren. Hierbij is de imposante Locomotiefopstelplaats (‘LocHal’) uit 1933 het kroonjuweel in het gebied en heeft als herbestemming tot de nieuwe ‘huiskamer van Tilburg’ in 2019 de titel ‘World’s Building of the Year’ gekregen.

PROGRAMMA

15.00 uur ontvangst bij Club Smederij aan de Burgemeester Brokxlaan 8-82.
15.30 uur kort welkomstwoord namens de 4 sociëteiten.
Aansluitend presentaties over de ontwikkeling en toekomst van de Spoorzone en Tilburg door Ludo Hermans, stedenbouwkundig ontwerper gemeente Tilburg, en Bas van der Pol, wethouder stedelijke ontwikkeling en economie gemeente Tilburg. Mark Janssens, MT-Lid SDK Vastgoed, zal een korte presentatie over hun ontwikkelingen in de Spoorzone geven. Tot slot een korte beeldende toelichting op de historie van de NS-werkplaats vanaf 1868 door Sander Leistra, WY.architecten.
16.30 – 17.30 uur aansluitend een wandeling in groepjes naar de LocHal waar u van Hans Clijsen (voormalig groepschef en projectleider van de groep bouwkunde bij de NS Hoofdwerkplaats) ter plekke meer te horen krijgt over de rijke geschiedenis van het complex en specifiek de LocHal.

Op weg terug naar Club Smederij kunt u een bezoek brengen aan de maquette van de gehele Spoorzone in Tiny SPZ013; het informatiecentrum van SDK Vastgoed.
17.30 uur BBQ op het terras.
20.30 uur einde bijeenkomst.